"Happiness is a place between too much and too little"

Finnish proverb


Brains & More faciliteert

"Het magische van de muziek is, dat zij erin slaagt ons heimwee te doen krijgen naar iets dat we nooit hebben gekend."

Gilbert Cesbron

huisconcerten
26 december 2016 19:08 0 Comments

Nieuwjaarwens

(Huidige Beoordeling 0.0/5 Sterren) Stemmen: 0
in Algemeen by Roger Gelezen: 1385 0 0
Het is tenslotte Kerstfeest, een in de Christelijke traditie belangrijke viering, de geboorte van Jezus Christus. Het feest van het licht. Hij vindt het steeds lastiger er iets over te zeggen, in een tijd van donkerte en op veel plaatsen oorlog en geweld, aanslagen. Het lijkt er op dat we leven in een wereld van georganiseerde waanzin.

Het Kerstverhaal gaat over een tijd van hoop, van geloof en van vrede. Toen en nu. Is het niet zo dat het juist in onze tijd past? Er is beslist alle reden om te hopen op en te geloven in vrede, ondanks ook alle redenen om te somberen.

Om met dat laatste te beginnen: burgeroorlog in het Midden-Oosten, aanslagen in Brussel, Parijs en pas nog in Berlijn, tienduizenden Syriërs in ellendige omstandig­heden, een forse hongersnood in Zuidelijk Afrika, klimaatverandering wereldwijd. De Europese Unie staat onder druk en Erdogan, Poetin en Xi Jinping veranderen Turkije, Rusland en China weer in autocratieën. Hoe gaat Donald Trump als president functioneren? Wordt Geert Wilders de volgende premier van Nederland? Zoals Frans Timmermans opmerkte: "We bevinden ons bijna in de perfecte storm.”

Desondanks, wereldwijd staan we er beter voor dan ooit tevoren. We lijken ons dat maar nauwelijks te realiseren. Begrijpelijk gezien het dagelijkse nieuws. Dat gaat zelden over grote, veelomvattende mondia­le ontwikkelingen waaruit blijkt dat er veel is bereikt waar onze ouders alleen nog maar van konden dromen. Wat ook al niet meewerkt, is dat de normaliteit zo weinig mediageniek is. Een vliegtuig dat na een raketinslag in gruzelementen op Oekraïense bodem ligt, is nu eenmaal een stuk fascinerender dan duizenden vliegtuigen die zonder noemenswaardige problemen landen op Schiphol. In het nieuws doet de normaliteit van het bestaan er niet toe. Daarom, met welke periode in de geschiedenis we onszelf ook vergelijken, de gemiddelde wereldburger is vandaag slimmer, rijker, gezonder, veiliger en gelukkiger dan ooit eerder. Wereldwijd leven we langer, zijn we meer met elkaar verbonden en eten we meer, smakelijker en gezonder voedsel. Onze wereld is anno 2016 vrediger, schoner en meer gelijk dan die van 1966, 1916 of welke tijd dan ook.

Hoe krachtig de vooruitgang is, zou je kunnen afleiden uit een gedachte-experiment van de Amerikaanse econoom Donald J. Boudreaux op de website Cafehayek.com. Daarvoor hoeven we slechts 100 jaar terug te gaan in de tijd. Wie van ons stond er ooit bij stil, vraagt Boudreaux, dat we vandaag, in 2016, een stuk rijker zijn dan John D. Rockefeller in 1916? En niet alleen wij, rijke mensen in het rijke Nederland, maar ook steeds meer gewone mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Wat was er allemaal níet in 1916? Er was geen radio, geen televisie, internet, er waren geen passagiersvliegtuigen en er was geen Airbnb. Er waren geen computers, er was geen popmuziek, buitenlands voedsel, er waren geen smartphones en je had een kans van net 75 procent om ouder te worden dan vijf jaar. De pil bestond nog niet en zowel antibiotica als onze moderne anesthesie moesten nog worden uitgevonden. Niet alleen de gewone man of vrouw had het allemaal niet, ook John D. Rockefeller, de rijkste man uit die tijd, beschikte er niet over.

Omgerekend in hedendaagse euro’s bezat Rockefeller in 1916 zo’n twintig miljoen euro. Stel nu dat iemand ons twintig miljoen euro zou bieden om mét dat bedrag in een tijdmachine te worden teruggeschoten naar 1916? Zou dat bedrag dan voldoende zijn om ons leven anno nu in te ruilen voor dat van Rockefeller in 1916? Dus mét twintig miljoen terug naar 1916, maar zónder anesthesie bij de chirurg en met een kindersterfte van boven de 25 procent? Mét een koets, butlers en een prachtig landhuis aan zee, maar zónder scholen en theaters met verwarming. Zónder kiesrecht voor vrouwen. En een levensverwachting van zo’n vijftig jaar? Zou je voor twintig miljoen terug willen gaan naar 1916? Nee? Blijkbaar is de Nederlander, Aziaat of Afrikaan die zónder dat immense bedrag in 2016 wenst te blijven, vandaag een stuk rijker dan John D. Rockefeller honderd jaar geleden.

Waarom weten we dat niet? Begin met te erkennen dat we alle ellende die vandaag op ons af komt niet zelf waarnemen, laat staan persoonlijk meemaken. Sterker: met dat ‘zelf’ gaat het veelal prima. Jaar in, jaar uit, laat het Centraal Planbureau weten dat we het humeur van de gemiddelde Nederlander kunnen samenvatten als ‘met mij gaat het goed, maar met ons gaat het beroerd’. Blijkbaar worden we vooral zo somber door wat ánderen ons vertellen. De oorzaak hiervan is vooral het nieuws: ‘Goed nieuws is geen nieuws.’

Zo vindt mijn schoonvader het lastig om iets te zeggen over de boodschap van licht en vrede in deze tijd van donkerte, oorlog en geweld. Gelukkig doet hij het desondanks en eindigt hij als volgt:

1 ster maakt de lucht minder dreigend
1 kaars maakt de nacht minder zwart
1 hand maakt de weg minder eenzaam
1 stem maakt de dag minder stil
1 vonk kan het begin van nieuw vuur zijn
1 noot het begin van een lied
1 kind het begin van een toekomst
1 wens het begin van een jaar.

Het licht is overal, ook in 2017. Het is aan ons of we het willen zien.

Wij wensen jullie een mooi en met licht gevuld, liefdevol nieuw jaar!!
Gera & Roger

Bron: Enno Kim en https://www.groene.nl/artikel/niemand-wil-nog-ruilen-met-rockefeller
Last Modified: 27 december 2016 20:59
  • Twitter
  • Facebook

No Comments Yet...

Leave a reply

Name: Required Field.
E-mailadres: Required Field. Not visible
Website:
Captcha Code: Required Field.
Comment: Required Field.